12 Mart 2011 Cumartesi

Orkide Çılgınlığı

Geçenlerde yakın bi arkadaşımla sohbet ederken, konu salep tüketimine geldi. Ben de hazır konu açılmışken geçen sene çocuklar için yazdığım bir yazıyı güncelleyerek buraya aktarmak istedim.

Bu aralar herkesin evinde bir orkide var mutlaka. Çiçekcilerden büyük yapı marketlere kadar her yer satıyor bu çiçeklerden. Üstelik farklı renk ve boylarda.
Meğer Türkiye bir zamanlar orkide cennetiymiş. Ülkemizde 30 tür yabani orkide bulunurmuş. Karel Kreuts adlı bilimadamı taa Hollanda'dan kalkmış ve konuyu bizi duyurmak için buralara gelmiş. Ne kadarımız duydu bilinmez?!
Rota yayınevi, Kreuts'un Türkiye Orkideleri adlı kitabını 2009 yazında yayımlamıştı.

Orkidelerin tehlikede olmasının birinci nedeni kentleşmenin artmasına bağlı olarak orkidelerin yaşadığı alanların zarar görmesi. İkinci nedeni ise; orkide yumrularının salep yapımında kullanılması.

Türkiye'de yüksek oranda salep ticareti yapılıyor. Salep tozu, içtiğimiz saleplerde ve dondurma yapımında kullanılıyor. 100 kilo salep tozu için 200.000 orkide yok ediliyor.
Ve biz bunları öğrensek de hala dondurma yemeğe, salep içmeye devam edeceğiz biliyorum.

İnternette orkidelerle ilgili araştırma yaparken harika bir habere rastladım. TÜBİTAK tarafından geçen yıl 40.sı düzenlenen 'Liselerarası Proje Yarışması'nda Kayseri'deki Özel Yelkenoğlu Lisesi öğrencisi Tuğçe Horozoğlu ödül almış. Tuğçe'nin projesinin konusu: "Ekzopolisakkarit" üreten laktik asit bakterileri ile salepsiz dondurma üretimi.
Ben projenin adını bile zor telaffuz ederken, bir lise öğrencisinin konuya ilgili göstermesi mutluluk verici.

2 yorum:

  1. neyi nerede, ne zaman, nasıl tüketeceğimizi bilmiyoruz hiç. oysa hem salep içip hem de 30 tür yabani orkide sahibi olabilirdik diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Salep,dondurma,orkide...Üçünü de çok sverim.Ama bu kadar birbirleriyle ilişkili olduğunu bilmezdim.Şaşırdım ve bu paylaşımınız sayesinde bilgi sahibi oldum.Teşekkür ederim.
    Tuğçe Horozcuoğlu'na ayrıca bravo!!!İsmini bile teleffuz edemeyen bizlerin yanında, neler düşünüyor ve başarıyor:)

    YanıtlaSil