16 Şubat 2011 Çarşamba

Tığ, şiş, yün, keçe…

Bizim ailede annem de anneannem de elişi konusunda ustadır.
Bana da genetik olarak bulaşmış. Bana bulaşan ustalık değil ama, yalnızca merak. Geçen sene keçe yapmaya takılmıştım. Çok zevkli denemek isteyenlere şiddetle öneririm. Keçe için satılan yünleri alıyorsunuz, zeytinyağlı sabun ve suyla keçeleştiriyorsunuz. Aslında çok zahmetli; ama ne kadar kötü de olsalar çıkan şeylere bayılmadan edemiyor insan.

İşte, bakın yaptığım keçeye bir örnek!

Anneannemi kaybettikten sonra, onun evini temizlerken, annem koliler dolusu yün, eklenmiş parça kumaşlar, tığ işle yapılmış battaniye parçaları buldu evinde. İnanmassınız belki bir koli sırf siyah yün, bir koli sırf kırmızı yün vs. çıktı. Annem onları renklerine ve malzemelere göre kutulara sınıflandırdı. Bir kısmını çeşitli meslek liselerine gönderdi. Bir kısmını da kardeşlere, yengelere, kuzenlere dağıttı.

İşte o günden beridir bizim evde ‘Akşam kız sanat okulu’ misali sürekli bir mesai başlar saat 9’dan sonra. Bir süredir kayınveldem bizde. Ona da bulaştırdım. Aldım yünleri, anneannemin başlayıp, annemin tamamladığı tığ ile yapılmış motiflerin aralarına haroşa ☺ kareler örsün diye ona verdim. Başlandık aşağıdaki battaniyeyi yapmaya.

Anne ve Çocuk Ev-Okulu

İnsanın, çocuğuna, evine, kendine, sevdiklerine birşeyler yapması kadar zevklisi yoktur. Bu konuda annelere kaynak olabilecek iki yeni kitap yayımladık: Anne ve Çocuk Ev-Okulu 1 ve 2. Kitaplardan ilki Okulöncesi için(0-3 yaş). İkincisi ise İlköğretim n sınıflar için(3-7 yaş). Bugün size birinci kitabı tanıyacağım.

Kitapta çocuların dokunma, görme, duyma, kavrama yeteneklerinin gelişimi, ufak ve motor gelişimleri, beden farkındalığı, yn duygusu, ritim duygusu, alan anlayışı ve bilgi gelişimine yönelik kolayca yapılan oyuncaklar, oyunlar, süsleme şekilleri, tekerlemeler, şarkılar var.

Kitap 7 ana bölümden oluşuyor: Bebeğin İlk oyuncakları, Banyo Zamanı, Sesli Oyuncaklar, Beden Hareketleri, Ev Oyunları, Bahçe Oyunları ve Oda Süsleme.

Bebeğin İlk Oyuncakları:
Bu bölüm, daha ilk aylarda bebeğinizin dikkatini çekebilmek için bazı farklı önerilerde bulunuyor: Bez oyuncaklar, kukla çoraplar, dokunmak ve sallanmak için eşyalar, kumaştan küpler, hatta yatağının çevresine asabileceğiniz dikkatini çekece süsler.

Banyo Zamanı:
4 aylıktan itibaren bebek, banyo sırasında oynamaya başlayabilir. Bu özel anları daha güzel hale getirebilmek için bu bölümde işinize yarayabilecek oyuncak önerileri var: Plastik şişelerden yapılmış hayvanlı sulama kapları, süngerden gemi veya balık, basit bir fileden oyuncak sepetleri, banyo eldiveninden yapılmış tüysüz bir ayı gibi. Ayrıca bebeğin renkleri öğrenmesi, becerilerini geliştirmesi veya vücudunu tanıması için bölümün sonundaki oyun sayfalarından da yararlanabilirsiniz.

Sesli Oyuncaklar:
Bütün gürültüler, çocukların dikkatini çeker. Doğduktan kısa bir süre sonra, bebekler duydukları sese doğru başlarını çevrebilirler. El ve ayak bileklerine takılan minik çıngıraklı bileklikler, ellerini ve kollarını hareket ettirdikçe ses çıkartacak, çocuğunuz da duyduğu sesin kaynağının kendisi olduğunu anlayacaktır. Bir süre sonra, iki nesneyi birbirine vurduğundada, ses çıkarttığını anlar. Bu dönemde ona sesli oyuncaklar vermenin tam sırasıdır: Yağmur çubukları, minik davul, buğday dolu toplar, maracas biberonlar!

Beden Hareketleri;
Kol ve bacaklarını hareket ettirebildiği ve kendisi de hareket etmeye başladığı andan itibaren bebek, çevresini saran eşyalarla iligili keşifler yapmaya çalışır.
Bu bölümde size sunulan önerilere örnekler: Yastık toplar, ipli oyunlar, büyük toplar, yastık atma, dev dominolar vs.

Ev Oyunları;
Bebek büyürken birkaç parçalık yapbozları hızlı şekilde yapmaya, aynı renkte veya şekilde eşyaları bir araya getirmeye, ufak şeyleri birbirine eklemeye veya kendi kendine küçük öyküler anlatmaya başlar. İşte size bu dönemde az malzemeyle yapılabilecek bazı oyuncaklar: Kağıt bebekler, minik yapbozlar, kuklalar, hafıza oyunları.

Bahçe Oyunları;
Bu bölümde park ve bahçelerden yararlanmanızı sağlayacak öneriler var.

Oda Süsleme
Bu bölümde bebeğinizin dikkatini çekecek süsleme şekilleri var.

ANNE ve ÇOCUK Ev-OKULU 1
Okulöncesi için bilişsel ve psikomotor alan etkinlikleri(0-3 Yaş)
Yazan: Kollektif
Marsık Yayıncılık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder